Men kan zich afvragen hoe de Witte Paraplu werkt, daarom volgt er hier een kleine uitleg. Ergens in de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw was er een groep mensen met de naam Provo. Zij wilden met allerlei dolle plannetjes de wereld verbeteren. Een van die plannen was het Witte Fietsen Plan. Overal in Amsterdam zouden witte fietsen komen, die door iedereen gebruikt mochten worden. Als men klaar was met het gebruik dan liet men de fiets achter en dan kon de volgende gebruiker de fiets pakken. Volkomen wereldvreemd natuurlijk, want wie gaat de kapotte band plakken en wie zorgt er voor de verlichting van de fiets. Binnen een paar maanden lag het op zijn gat. Alle fietsen werden gestolen, en voorzien van een slot, werden in de gracht gegooid of verdwenen uit de stad.
Knudde!
Daarna is het nog eens bedacht voor auto's. En dat plan ging weer op een andere manier ter ziele. De zogenaamde witkarren reden op elektriciteit en konden worden meegenomen vanaf een oplaadstation, naar een ander oplaadstation. Er was dus niet veel bewegingsvrijheid, en de actieradius was ook knudde. Nog tientallen jaren heeft er een witkar in Amsterdam rondgereden, maar niet meer voor het gewone publiek, het was een privé-persoon die de laatste gekocht had en er mee rond reed.
De Hoge Veluwe
Bezoekers van het Het Nationale Park De Hoge Veluwe – Kröller-Müller Museum die mogen als zij over het terrein fietsen gebruik maken van een witte fiets de nadelen van de Amsterdamse witte fietsen zijn er niet meer. Hier is er één organisatie die zorgt dat de banden heel zijn en dat de remmen in orde zijn. Verder worden ze op tijd binnen gezet en kunnen ze niet in de gracht vallen of verdwijnen van het terrein. Stond er om Amsterdam ook maar een groot het met stroom er op!
Witte Paraplu
De Witte Paraplu werkt net als witkarren en witte fietsen. Er is geen abonnement nodig en geen enkele Witte Paraplu mag in een gracht worden gegooid! Het gebruik is simpel, er staat ergens in Nederland een rode, groene of blauw-geruite paraplu in een bak bij de deur. Als het regen mag iedereen er een paraplu uit meenemen, thuis aangekomen kijkt men op het label en gaat men naar de website van Witte-Paralu.nl (geen linkje want U bent nu al op die site). Dan kunt U lezen wanneer die paraplu voor de Witte Paraplu beschikbaar is gesteld en welk doel er aan is gekoppeld. U kunt dan iets lezen over de persoon die de paraplu heeft bijgedragen, en als die er zijn wat leuke verhalen.
Waar blijft het geld?
De gebruikers van de Witte Paraplu moeten betalen voor die paraplu, en direct na gebruik diezelfde of een beter paraplu weer beschikbaar stellen aan de Witte Paraplu. Het geld wordt door de gebruiker direct overgemaakt op de rekening van het goede doel. Niet naar de Witte Paraplu, niet naar de persoon die de paraplu beschikbaar heeft gesteld, niet naar de viool en niet naar de strijkstok. Het geld komt dus voor de volle 100% terecht bij het goede doel, het asiel, het hospice of de stichting die zich met een of ander orgaan uit het menselijk lichaam bezig houdt. De vraag 'Waar blijft het geld?', kan dus beantwoord worden met het simpele antwoord; 'Het is onderweg!'
Waarom op deze manier?
De vanhetgoor stichting is een particuliere stichting met diverse doelen. Heel erg kort samengevat is bewustwording een van de doelen van de vanhetgoor stichting, en alles wordt betaald zonder gebruik te maken van overheidsgeld of van geld van de gemeenschap. Om de onafhankelijkheid te waarborghen en om belangenverstrengeling te voorkomen is de vanhetgoor stichting geen goed doel waaraan geld kan worden geschonken. Dat hoeft ook niet, de kosten zijn erg laag, er is geen betaald bestuur en er zijn geen managers die geld moeten krijgen. Daarom gaat al de opbrengst van alle geplaatste witte paraplu's rechtstreeks naar de hondjes en katjes, de cultuur of de sport. Goede doelen waarbij de adviseurs en de directeur meer verdient dan de balkenende-norm die zijn uitgesloten van deelname. Discutabele goede doelen idem dito.
Met vriendelijke groet,
vanhetgoor